1. maija Kritiskās masas pulcēšanās šogad 13:00 pie Dailes teātra.

Kritiskā masa ir riteņbraucēju pasākums, kas notiek katra mēneša pēdējā piektdienā simtos pasaules pilsētu. (1. maija Kritiskā masa gan atšķiras šajā gadījumā, jo nu.. tā notiek 1. maijā.) Galvenā pasākumu ideja ir uzmanības pievēršana tam, cik nedraudzīgas ir pilsētas pret riteņbraucējiem. Katru gadu vai reizi gan var būt arī citas blakus tēmas, taču galvenā nemainās, taču tas nav protesta pasākums vai demonstrācija, drīzāk gan kopīga pabraukāšanās bariņā. Tā parāda, ka velobraucēji Rīgā ir. Un daudz.
Kritiskajai masai nav organizatoru, līderu, maršrutu, tas viss notiek spontāni.

Šī būs otrā reize, kad piedalīšos 1. maija Kritiskajā masā, un trešā, kad vispār piedalīšos Kritiskās masas pasākumā, jo vēl viena reize bija pagājušajā gadā rudenī mēneša pēdējā piektdienā (kā oficiāli vajag). Toreiz gan bija kritiski maza masa, kādi 15 braucēji, un viss noritēja mierīgi – tikai viens neatļauts kreisais pagrieziens no Matīsa uz Brīvības ielu. Toreiz mūs vadīja kāda meitene. :)

Kā jau katru gadu, arī šoreiz, tiklīdz tika publicēta informācija, ka, kad un kur šāds pasākums sāksies, saradās daudz komentāru no pasākuma pretinieku puses. Parastie argumenti – Kritiskā masa ignorē CSN, provocē apzinīgos autovadītājus, kas nekad nepārkāpj noteikumus, un galvenais – kā velobraucēji var uz kaut ko pretendēt, ja nemaksā ceļu nodokli? :)

Manuprāt, riteņbraucēji un autovadītāji ceļu nodokli maksā proporcionāli ceļu nolietošanas apmēriem, izmantojot to.
Velosipēdam nevajag degvielu, kas ir diezgan būtiski šogad un turpmāk, kamēr pasaules ekonomiskā krīze būs jūtama.
Velosipēds ir arī videi draudzīgs pārvietošanās līdzeklis. Interesanti, kāpēc Rīgā uz Brīvības un Kr. Valdemāra ielas ir tādas baltas būdiņas, kas mēra NO2, C2O un citu bīstamu vielu koncentrātu gaisā?

Šodien ir Zemes diena, btw.

Kā jau 321 minēja, ir forši izbraukt pa ielu cauri Galerijai Centrs, ir forši pariņkot ap Brīvības pieminekli, pacelt velosipēdus gaisā, būt daudz. Ir forši sveicināt garāmgājējus, redzēt tūristu smaidus, iepazīties ar jauniem cilvēkiem. Pasākums ir pozitīvi domāts, lai arī, protams, atrodas daži kadri, kas saķeras ar policiju.

Viena lieta gan pretiniekiem forumā ir kopēja ar 1. maija Kritiskās masas dalībniekiem - viņi pauž savu attieksmi, jo tieši to pašu darīs arī braucēji. Ja kādam neliekas saprotamas šādas aktivitātes, lai paliek mājās, brīvdiena taču. Kritiskā masa vismaz kaut ko dara, nevis klusi sēž malā īdot. Lai nu tā būtu velobohēma.

Riteņbraukšana taču ir meditācija, kā teica bobcom.
Tiksimies jokainajā pasākumā!

Be Your Own Pet – Bicycle, Bicycle, You Are My Bicycle