Cieti! (Protams, tā ir tikai reklāmas kampaņa, bet tomēr.)

Taču es jau kādu laiku vēlos uzrakstīt ko citu par veloceliņiem. 

Siguldā pašlaik tiek realizēts novadniekiem būtisks projekts – 10 kilometrus gara veloceliņa izbūve*. Tas turklāt būšot apgaismots. Tā dēļ tiek izcirsti bīstamie koki, kas gadu desmitiem nevienu nav traucējuši vai apdraudējuši. Tiek demontētas nesen izbūvētās gājēju ietves, uz kurām jau bija iedalīta atsevišķa velojosla. Veloceliņš būtiski uzlabos satiksmes drošību pilsētā. Tas veidos 11 kilometru garu maršrutu, savienojot 14 autostāvvietas un 12 tūrisma objektus. :]

Veloceliņš Siguldā nav vajadzīgs, un man tā izskatās pēc Eiropas fondu (konkrēti ERAF) naudas izšķērdēšanas, to noteikti varēja izlietot daudz ievērojamākiem un noderīgākiem mērķiem. Manam viedoklim ir vairāki iemesli.

  • Siguldā nekur nav tāda satiksme, lai tur būtu bīstami, traucējoši vai apgrūtinoši pārvietoties ar velosipēdu jebkurā diennakts laikā. Izņemot Vidzemes šoseju, taču tai gar malām lielākoties jau ir celiņi, kas tāpat nemaz nesavienosies ar šo megaprojektu.
  • (skat. 1. punktu.)
  • Veloceliņš tiek būvēts pa nomaļām ielām, uz kurām jau tāpat ikdienā ir minimāla satiksme, tas ir tikai pilsētas teritorijā, nekur ārpus tās, kur automašīnu lielā ātruma dēļ riteņbraukšana var kļūt neomulīgāka.
  • Velosipēdistus Siguldā neredz bieži, turklāt pa šo maršrutu viņi nepārvietosies, jo tas ir domāts tūristiem (galamērķi tādi), savukārt velotūristus Siguldā redz vēl krietni retāk, turklāt – skat. 1. punktu!
  • Ja tūristus vajag vadāt no viena objekta līdz otram, tad tam pilnībā pietiek ar attiecīgām ceļazīmēm un, iespējams, noteiktu krāsojumu uz ceļa.

Pats esmu pārliecināts velobraucējs jau daudzus gadus, taču šī lieta, kurai pēc būtības vajadzētu mani priecēt, šķiet kaitīgi bezjēdzīga.

__________________________
* Informācija presei no Sigulda.lv