XC.lv blogā Ansis Mežulis publicējis pētījumu "Kā grami pārvēršas sekundēs un metros", kurā aprakstīts, cik daudz laika un attāluma ziņā var dot vieglāks velo. Pētījums aprakstīts tā populārzinātniski un, lai arī apraksts ir diezgan garš, to ir vērts izlasīt, ja ir kaut neliela interese par šo tēmu. Apraksts ir viegli saprotams (ja nespeciālists nemēģinās iedziļināties formulās). Tajā uzskatāmi salīdzināti divi braucēji gan uzsākot braukt, gan rāpjoties kalnā, gan ripojot no tā.

Jāņem vērā, ka Ansis ir nopietns zinātnieks – fiziķis, tāpēc viņa pētījums ir ticams. Matemātiski. Teorētiski.
Praktiski gan es tam nespēju noticēt. :)

Manuprāt, MTB ir pārāk dažāds sporta veids, lai šāds pētījums būtu.. ticams. Ļoti iespējams, ka matemātiski liekie kilogrami tiešām spēj kavēt par pāris sekundēm, kas pārvēršas metros finišā, taču MTB trasē ir pārāk daudz mainīgo, kas tādu 50 gramu nomešanu padara par neievērojamu. Daudz kas jau pieminēts foruma diskusijā par šo rakstu, piemēram, pieredze, fiziskā sagatavotība, psiholoģiskais iespaids (karbona kustamais īpašums vien ko dod), numura radītā gaisa pretestība.. :)
Kā jau viens minēja, pietiek ilgāk pačurāt, un ieguvums būs vēl lielāks.
Domāju, ka šāds pētījums būtu pamatotāks, piemēram, treka riteņbraukšanā, kas ir, nu, vienveidīgāks sporta veids, kurā mazāk nezināmo un pārsteigumu. Tur nevar pa nepareizo pusi apbraukt bedrīti, nevar uzbraukt uz zara vai saknes un izspolēties, zaudējot visu pārsvaru. Tas gan tā tieši neattiecas uz matemātiskajiem aprēķiniem.

Nu un vēl, protams, price / performance sakarība, jo karbons maksā tā diezgan.

Katrā ziņā raksts ir interesanta lasāmviela. Ieteicamā literatūra weight-weenies frontei. :)